Les relacions entre art i medicina, debatudes en una Jornada repartida entre Sant Feliu de Guíxols i Montserrat

DSC_0277

Els passats divendres 30 de setembre i dissabte 1 d’octubre se celebraren les Jornades titulades “Art i Salut” organitzades per dues càtedres de la Universitat de Girona (d’Humanitats Dr. Bofill  i Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural) juntament amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

Els objectius de cercar la perspectiva històrica sobre les problemàtiques del present es va fer possible gràcies al sistemes de càtedres que vincula la Universitat de Girona al territori i als centres especialitzats, com el Museu d’Història. Buscar la transferència a la societat dels resultats de les recerques fou un dels objectius acomplerts, en paraules del director de la càtedra Martí Casals, el professor Joaquim M. Puigvert.

El degà de la Facultat de Medicina, dr. Joan San, present a les Jornades, defensà que des dels estudis de medicina s’abordin les relacions entre art i medicina, el que marcarà la formació humanística dels futurs metges. Als coneixements tècnics cal afegir els coneixements per veure els pacients com persones amb tota la complexitat.

Les diferents sessions provocaren l’acostament tant entre col.lectius de metges amb historiadors de l’art, com entre els mateixos professors universitaris, impartint matèries d’art des de facultats ben diverses com les de lletres i medicina.

El dissabte la Jornada es traslladà a Montserrat, en una sala cedida pel monestir i prèviament a la visita, on Narcís Comadira donà una classe magistral descrivint en profunditat unes poques obres procedents del fons del Museu de Montserrat.