Història

Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro fa anys que treballen per posar en valor el patrimoni material i immaterial relacionat amb el món de la salut. Una tasca que té els seus inicis l’any 2002, quan s’acceptà la donació del fons del Dr. Martí Casals y Echegaray, metge rural que exercí a la zona de la Vall d’Aro entre 1934 i 1969. Personatge emblemàtic al territori, que representa al col·lectiu de professionals de la salut que han exercit o exerceixen la seva pràctica en el món rural. La figura d’un metge rural que ens ha servit d’unió entre el passat i el present de la medicina occidental.

El 26 de novembre de 2005 s’inaugurà l’Espai del Metge i de la Salut Rural, actualment renovat amb l’exposició “Curar-se en salut”. La mostra tenia com a objectiu exposar la situació sanitària i els condicionants en la salut a Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro (Santa Cristina d’Aro i Castell-Platja d’Aro-S’Agaró), així com els aspectes que han caracteritzat l’acció d’aquests metges i metgesses de poble: l’atenció als punts més aïllats, la multiespecialització, els coneixements enfront la mancança de recursos i la relació entre metge i malalt. Es tractava d’una oferta educativa i cultural amb implicació dels tres ajuntaments de la zona de la Vall d’Aro: Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro-S’Agaró i Santa Cristina d’Aro. Per la qual cosa es va crear el 2005 la Comunitat de Municipis per a la Gestió de l’Espai del Metge i de la Salut Rural.

El 22 de novembre de 2014 s’inaugurà la nova exposició “Curar-se en salut”, ubicada a la planta 4 del Monestir. El projecte ha estat dissenyat per l’arquitecte Dani Freixes i el seu despatx Varis Arquitectes i comissariada per Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

Així mateix el museu té signats convenis de col·laboració amb institucions públiques i privades relacionades amb l’àmbit de la Salut:

Col·legi Oficial de Metges de Girona (octubre 2003).

Reial Acadèmia de la  Medicina de Catalunya (juny de 2005).

Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (novembre 2007).

Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona (2008).

Museu-Col·lecció Tomàs Balvey de Cardedeu (Gener 2009).

Universitat de Lleida (març 2012).

Universitat de València (març 2012).

Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (març 2012).

Institut d’Enginyeria Biomèdica de Catalunya-UB (juny 2014).

Museu de les Trementinaires de Tuixent (juliol 2014).

Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (setembre 2014).

Museu Municipal de Llívia (octubre 2014).

Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (maig 2015).

 

Casals 1 04012002 Acte de donació del fons del Dr. Martí Casals i Echegaray  DSCF2873 DSCF2908  Jordi Gallego i Caldas Jordi Gallego i Caldas Jordi Gallego i CaldasredJornada Metge Rural 26 nov 05 120