Dr. Antoni Miralles

Breu biografia:

Durant l’any 1907, Anton Miralles Tico i Dolors Martinez Ribot, mestres, es troben exercint a Sóller (Mallorca). El seu fill, Eloi Miralles Martinez, farmacèutic, els ha seguit al poc de casar-se, i a obert una farmàcia al mateix indret. És aquí on l’Antoni Miralles Ribot neix, el dia 29 d’Octubre de 1907.

Més tard, i seguint altra cop els pares, l’Eloi Miralles Martinez es trasllada a Balaguer amb tota la família, on torna a obrir una altre farmàcia. Aquí l’Antoni Miralles passarà la seva infància. La comunió la fa a Sant Josep de Balaguer, el 7 de Maig de 1916.

Quan té 11 anys perd la seva mare durant el part de la seva germana, qui també mor.

Després d’enviduar, l’Eloi Miralles farà estudiar el seu fill petit, Josep Miralles, a Tarragona, i el seu fill gran, l’Antoni, a Barcelona, i ell marxarà a Camarassa, on tornarà a obrir una farmàcia aprofitant les necessitats del poble degut a la construcció de la presa.

L’Antoni estudia medicina al Liceu de Barcelona, i manté contacte amb els seus familiars de Sedó, a la Segarra. En una d’aquestes trobades té la oportunitat de bressolar una nena de 9 anys, cosina seva, que s’ha dormit durant una sessió de cinema. Aquesta nena és la Cecilia Farras Ollé, la seva futura dona.

Es casen l’any 1932, i s’estableix com a metge de capçalera a Florejachs, i també a Torà. Allà naixerà el seu primer fill, l’Antoni (1933). A Torà hi estaran fins el 1935.

Poc abans de començar la guerra, i per por que els republicans s’escarneixin en ell, aprofita un canvi de metge de capçalera per establir-se a Pineda de Mar quan la seva dona està de cinc mesos de la seva propera filla, la Josefina (1937**). L’Antoni Miralles exerceix a Pineda de metge i de cap de sanitat.

Des de Pineda passen per Vilafranca primer (1938), i després a Ulldecona (Tarragona), fins al 1942. Allà l’Antoni combina les tasques de metge del poble amb els estudis de dentista a Madrid, que no podrà acabar mai degut, segons la seva dona, als zels del professorat franquista vers els catalans. Neix el seu tercer fill, l’Eloi (1942**).

El 30 de novembre de 1940 fa les oposicions a Madrid, i el 2 de desembre del mateix any és nomenat pel Ministeri de Sanitat de Madrid metge d’assistència pública domiciliaria de Sant Feliu de Guíxols. El 20 d’agost de 1941 demana la baixa del col·legi de Tarragona.

Des de 1942 i durant trenta anys estarà exercint a Sant Feliu de Guíxols, com a cap de sanitat del poble, combinant les seves tasques de certificar la salut dels operaris del port o les quarantenes dels vaixells, amb les tasques de metge de poble. Viu a la Plaça d’Espanya (plaça del mercat), n.15

Els últims anys de la seva vida els passa entre casa seva, a Sant Feliu de Guíxols, i Platja d’Aro, on el seu fill, Antoni Miralles Farràs, ha posat una farmàcia. Mor el 5 de desembre de l’any 1972 a Platja d’Aro.

** Data pendent de confirmació

(Autor: Toni Miralles)

Descripció del fons

El fons està compost per un total de 143 objectes mobles, consistents en instrumental mèdic adquirit per el Dr. Miralles durant els seus anys de professió; 8 imatges i 17 documents generats durant els anys d’exercici mèdic.

Descripció Arxivística del fons